De Praktijkbieb is een initiatief voor en door bibliotheekprofessionals in het domein werk en inkomen. In co-creatie ontwikkelen we diverse materialen zoals handleidingen, e-learning programma’s, video- en audiomaterialen, casestudies, interviews over werkgevers, externe deskundigen en bibliotheekprofessionals, een samenvatting van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt….

Het doel van De Praktijkbieb is het slim delen van elkaars kennis en ervaring. De materialen van De Praktijkbieb zijn onderdeel van een abonnement of los verkrijgbaar.

Waarom De Praktijkbieb?

Sinds 5 jaar werken we samen met bibliotheken. We begonnen met Walk&Talk trainingen, gevolgd door trainingen en bijeenkomsten zoals een ‘Inspiratietraining’, een ‘Collegadag’ en ‘Boost je Walk&Talk’.

Van deelnemers aan deze trainingen en bijeenkomsten hoorden we vaak dat ze het erg prettig en leerzaam vonden om elkaars praktijkervaring te horen. Tegelijkertijd merkten we dat we zelf vaak hun goede voorbeelden deelden op bijvoorbeeld landelijke bijeenkomsten. Ook vertelden we tijdens ontmoetingen met deelnemers over de voor ons inspirerende ontwikkelingen buiten de wereld van bibliotheken.

Het laatste zetje voor De Praktijkbieb waren de berichten over variaties op Walk&Talk en ook heel andere activiteiten voor werkzoekenden die we vorig jaar steeds vaker voorbij zagen komen. Een logische ontwikkeling als je kijkt naar de razendsnel veranderde arbeidsmarkt.

Onze aanpak

Als je begint met een idee, en je hebt ambitieuze karaktertrekken, dan heb je al snel een Heel Groot Plan in je hoofd. Daar werden we al blij van. Tijd voor een ‘reality check’… We zijn gaan praten met Walk&Talk begeleiders, hun managers en (een enkele) directeur. Hoe ziet hun praktijk eruit? Welke problemen lossen we eigenlijk op met De Praktijkbieb? Wat is de kern van ons Hele Grote Plan? Welke bijdrage kunnen wij als ondernemers leveren? Ons belangrijkste leerpunt: laten we klein en praktisch beginnen. Van daaruit bouwen we samen verder!

Het resultaat-tot-nu-toe

De Praktijkbieb kan van start… de eerste materialen zijn beschikbaar, de eerste leden krijgen zo snel mogelijk toegang tot het online leerplatform van aNewSpring. Het komende jaar vullen we de functies van het platform, de vormgeving en de materialen steeds verder aan.

We hebben (bijna) ons hele aanbod producten en diensten aangepast. Stonden werkzoekenden en het doorverwijzen naar Walk&Talk bijeenkomsten eerst prominent op onze website, nu is dat nagenoeg verdwenen. Het spreekwoord ‘Kill your darlings’ zegt het helemaal; we hebben onze controle over Walk&Talk vakkundig de nek om gedraaid :).

Onze kracht: we brengen de informatie en inspiratie naar je toe

Na 5 jaar weten we hoe het domein werk en inkomen binnen de bibliothekensector er uit ziet. We kennen de druk op tijd en budget, de lengte van to-do-lijsten, de grote variatie in activiteiten die worden georganiseerd, het steeds op zoek zijn naar gastsprekers en deelnemers, collega’s informeren en enthousiasmeren… Binnen De Praktijkbieb zorgen we er dan ook voor dat jij als bibliotheekprofessional in het domein werk en inkomen eenvoudig en flexibel toegang hebt tot de kennis, vaardigheden en het netwerk die je op dat moment nodig hebt.

Geen tijd? Bekijk het verslag met praktische tips…

Kun je bijvoorbeeld niet bij een training of bijeenkomst van je voorkeur aanwezig zijn? We vertalen elke bijeenkomst naar praktische informatie met tips om hier eenvoudig zelf mee aan de slag te gaan.

Waar vind je inspiratie? We zoeken het voor je uit…

Zelf halen we veel inspiratie uit veranderingen die we bijvoorbeeld zien in de retail, bouw, zorg en het onderwijs, hoe werkgevers kijken naar de arbeidsmarkt, technologische ontwikkelingen, ondernemerschap en natuurlijk hoe je als werkzoekende (met of zonder baan) het beste op zoek kunt naar je volgende werkplek. Deze inspiratie delen we graag met jou!

We gaan voor je op zoek naar betrouwbare informatiebronnen en vertalen die informatie naar materialen die jou helpen om deze kennis snel in te zetten in je eigen praktijk. Dat bespaart je veel tijd en zo weet je zeker dat je de voor jouw doelgroepen relevante informatie hebt.

Wat heb je nodig? We gaan voor je aan de slag…

De materialen die we nu ontwikkelen baseren we op onze eigen ideeën en op concrete vragen van leden van De Praktijkbieb. Bekijk het overzicht hier en laat het ons gerust weten als je zelf wensen hebt!

Wat vind jij er van?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over de Praktijkbieb! Mail of bel Debbie (06 – 23 93 57 26) of Bastiaan (06 – 415 28 738) voor je input…

Maak kennis met De Praktijkbieb

Leden van De Praktijkbieb krijgen:

  • Alle verslagen met praktische tips van de trainingen en bijeenkomsten van ontmoeting & inspiratie;
  • Alle voor De Praktijkbieb (in co-creatie) ontwikkelde materialen zoals casestudies, handleidingen, inspiratiedocumenten, interviews met externe deskundigen (audio/video), toegang tot webinars en nog veel meer soorten materialen;
  • Deelname Collegadag (twv € 75,-);
  • Training of bijeenkomst ontmoeting & inspiratie (twv € 225,- deelname 1 keer per jaar).

Maak nu kennis met De Praktijkbieb met een 6 maanden proefabonnement à € 250,- exclusief 21% BTW per persoon. Je proefabonnement loopt automatisch af. Reguliere prijs: € 250,- exclusief 21% BTW per persoon per kwartaal. Meld je hier aan of stel je vragen aan Bastiaan (06 – 415 28 738).