Hoe weet je wat er nodig is of goed werkt in jouw praktijk? En hoe weet je of je wel beloont wordt voor je harde werk? Lijkt het je niet handig om, voordat je iets uitprobeert, al een onderbouwde verwachting te hebben van het resultaat? En te weten waar je vanuit de ervaring van je collega’s rekening mee kunt houden? We weten het allemaal: de praktijkervaring van anderen kan jou helpen – en andersom. De Praktijkbieb is een nieuw leerconcept dat de inzet van praktijkervaring versterkt.

Onze aanpak

Binnen De Praktijkbieb staat de praktijkervaring van jou en je collega’s centraal. Die ervaring is input voor het ontwikkelen van een enorme variatie aan materialen die jouw werk makkelijker, leuker en efficiënter maken. Van video’s, uitgewerkte goede praktijkvoorbeelden en handleidingen tot e-learning modules. Wat we ook ontwikkelen, het beantwoordt de vraag “Hoe doet mijn collega dat eigenlijk?. De materialen hebben als doel makkelijk inzetbaar te zijn in jouw praktijk.

Wat is het?

De Praktijkbieb bestaat uit een online omgeving met de volgende onderdelen:

Nieuws

Laat je je graag verrassen? Houd dan dit onderdeel van De Praktijkbieb in de gaten! We delen hier nieuws over allerlei onderwerpen die je kunt gebruiken als input voor je activiteiten in het sociale domein. En we presenteren hier de nieuwe materialen die we voor je hebben ontwikkeld.

Bibliotheek

Dit is het hart van De Praktijkbieb. Hier vind je onder andere: ontwikkelde materialen, video’s met interviews, goede praktijkvoorbeelden, verzamelde informatie over een onderwerp, draaiboeken voor het organiseren van activiteiten, verwijzingen naar (nog) meer informatie… (bonus voor bibliotheekprofessionals: heel veel van de door ons ontwikkelde materialen rondom Walk&Talk, Zoek werk en Jouw voorsprong op de rest).

Extern verder leren

Wil je je verder ontwikkelen? Hier vind je volop ideeën om dat bij externe partijen te doen. Waar mogelijk regelen we extra voordelen voor je als lid van De Praktijkbieb. Voor instant-inspiratie vind je hier alvast korte inhoudelijke previews waar je meteen van kunt leren.

In ontwikkeling

We werken op projectbasis (methode: Running Lean van Ash Maurya) aan de ontwikkeling van nieuwe materialen. Dat doen we zo veel mogelijk samen met de praktijk. In dit onderdeel vind je regelmatige updates over het lopende project, kun je hierover meedenken en beslis je mee over de planning van de volgende projecten. 

Voor bibliotheekprofessionals

Met 6 jaar ervaring in de bibliothekensector, een bezoek aan bibliotheken in het hele land en ruim 250 bibliotheekprofessionals die we hebben getraind spreken we de taal van een bibliotheek. Daarmee krijgt de bibliothekensector de primeur van De Praktijkbieb.

De Praktijkbieb helpt jou als bibliotheekprofessional om ontwikkelingen en trends uit de lokale samenleving te vertalen naar activiteiten die blijven passen bij de behoeften van de deelnemers. Met De Praktijkbieb kost het je minder tijd, budget en denkwerk om activiteiten te organiseren in het sociale domein. 

Bekijk hier de online omgeving van De Praktijkbieb.

Ben je bibliotheekprofessional? Stel je vragen over De Praktijkbieb aan Debbie (06 – 23 93 57 26).

Voor andere professionals

Werk je in de sector zorg en welzijn, financiële dienstverlening, onderwijs of een andere sector waar praktijkervaring belangrijk is? Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw praktijk te bespreken.