De Pop-up Koffiepauze in Dordrecht

Collega werkzoekenden gezocht

In 2013 kreeg ik een idee: Walk&Talk. Als werkzoekende heb je (wist ik uit eigen ervaring) tenslotte ineens een heel nieuw takenpakket gekregen. Zonder inwerktijd, leidinggevende en zonder dat je er om gevraagd hebt. Gelukkig ben je niet de enige. Er zijn best veel collega’s, verspreid over vele keukentafels. En – je verwacht het vast niet – de meeste van die collega’s vinden het óók erg ingewikkeld om werk te zoeken. Ziedaar het idee van Walk&Talk, voor ontmoeting en een kopje koffie. Die heb je wel verdiend bij je harde werk aan je nieuwe takenpakket. Een gezellig praatje, even informeren hoe je collega dat ene probleem aanpakt, een bakje koffie of thee erbij … Maar dat was nog niet het hele idee.

We hebben een missie

In datzelfde 2013 zag ik iets waar ik zelf best van schrok. We zijn 6,5 jaar later en volgens mij zie ik het nog steeds als één van de weinigen. UWV, gemeente – toch instanties die financiële belangen hebben bij een goede uitvoering van jouw takenpakket als werkzoekende – hebben het (nog) niet opgepikt. Er zijn nog steeds standaard trainingen met een lijstje om af te vinken: heb je al een LinkedIn profiel? Heb je al een elevator pitch? Is je cv al op 2 pagina’s gefrot?

Dit is de belangrijkste vraag, die de trainer/coach/begeleider je waarschijnlijk niet heeft gesteld: Wat is voor JOUW zoektocht naar werk de BESTE aanpak? Heb je daar wel een LinkedIn profiel voor nodig? Of een ‘catchy’ elevator pitch? Mijn/onze missie met Walk&Talk: ga (en blijf!) nadenken over je volgende werkplek en hoe je daar komt. Want je moet ZELF de deskundige worden voor jouw zoektocht naar werk. Het is tenslotte te verwachten dat je vóór je pensioendatum nog wel (een paar?) keer gaat solliciteren. Hoe beter je zelf weet hoe je dat aan moet pakken, hoe sneller je je volgende werkplek gevonden hebt.

De praktische kant van het verhaal

Wat voor jouw zoektocht naar werk de beste aanpak is, dat is vooral een kwestie van ontdekken. Het vraagt van jou als werkzoekende maatwerk dat tijd kost, inzet en het uitproberen van nieuwe dingen. Ik leg het vaak zo uit: Walk = beweging in je zoektocht, Talk = dat krijg je – en houd je – door te praten met elkaar. Anders gezegd: ga nieuwe dingen doen, ervaringen delen met je tijdelijke collega’s, bedenken of het bij jouw zoektocht past en weer verder. Om het nóg praktischer te maken: mijn boek (met veel uitleg, tips en acties om zelf te doen) wordt in 2020 gepubliceerd.

En toen …

Mijn idee ontstond dus in 2013. Wat volgde waren 2.374 dagen ondernemerschap, met de bijbehorende pieken en dalen. In het begin begeleidde ik de Walk&Talk bijeenkomsten zelf. Altijd met veel plezier en waardering door de deelnemers. Maar al vrij snel werd mijn idee opgepikt door de bibliothekensector. Zij zochten rond die tijd een invulling van hun nieuwe missie, onder andere ‘ontmoeting en debat’. Een piekje in mijn ondernemerschap: ik kon bibliotheekmedewerkers gaan trainen om Walk&Talk bijeenkomsten te gaan begeleiden. En zo niet alleen meer werkzoekenden bereiken voor mijn missie, maar ook nog eens mijn hypotheek betalen. Toch óók fijn, en noodzakelijk, dat laatste.

Ondernemen = uitvinden

De afgelopen 6 jaar heb ik veel nieuwe Walk&Talk begeleiders getraind. We hebben de stap naar e-learning gemaakt om meer mensen tegelijk te trainen en om de training goedkoper te maken. Er zijn nu 90 locaties waar 2000 deelnemers elkaar maandelijks ontmoeten. Een mooie bonus: Walk&Talk bleek voor veel bibliotheken ook een eerste kennismaking met het domein werk en inkomen/de arbeidsmarkt. Volgens deze rapportage van de Koninklijke Bibliotheek organiseert ruim 60% van alle bibliotheken nu activiteiten voor werkzoekenden. Die mijlpaal staat toch maar mooi in de geschiedenis van De Levende Sollicitatiegids, een bedrijf dat ontstond tijdens mijn vrij wanhopige situatie als werkzoekende in 2013 :).

En opnieuw uitvinden

Intussen is het 2019, en aan de pepernoten te zien alweer bijna 2020. Tijd voor de volgende stap. Collega Bastiaan Heijne (inderdaad, tevens echtgenoot) en ik pakken zelf de Walk&Talk draad weer op. Het voelt een beetje ‘zoals toen’. Met de bijbehorende energie en vrolijkheid. Wat voelt dit goed! Stapje voor stapje, dag voor dag, hebben we toegewerkt naar dit idee: de pop-up Koffiepauze.

Back to basic – 2.0

In 2013 begon ik mijn idee te delen met werkzoekenden. Vanaf 2015 groeiden we hard met het aantal Walk&Talk locaties – en deelde ik mijn idee vooral met bibliotheken. Nu deel ik mijn idee óók weer met werkzoekenden. En wat voelt dat goed. Beter dan toen. Mét 2.374 dagen ondernemerschap er bij. Mét een groot netwerk dat enthousiast is over mijn idee. Mét positieve reacties van werkgevers die ik over de pop-up Koffiepauze spreek. Mét mede ondernemer Bastiaan die de jas van ondernemerschap zo goed blijkt te passen. En ook met dezelfde overtuiging en passie van toen. Ik wil mijn ideeën delen. Let’s go!