Als je op zoek bent naar werk ben je soms zelf je grootste vijand.

Zonder dat je het weet.

Er zweven allerlei blokkades in je hoofd.

Ze zorgen voor onterechte overtuigingen van wat je allemaal NIET kunt.

Vertellen je wie er allemaal NIET op je zitten te wachten.

Fluisteren – met een triomfantelijke ondertoon – 101 redenen in je oor om je af te wijzen.

De blokkades zijn oud en gloednieuw. Ze zijn klein of juist heel groot.

Het zijn net draken die een eigen leven leiden.

Draken met één of meer koppen.

Die vuur spuwen.

Sterk zijn.

Een pantser hebben.

Vliegen.

De grond op hun vesten laten schudden als ze lopen.

Jou in de weg zitten in je zoektocht naar werk.

Deze blog gaat over draken die het vinden van werk in de weg zitten – en hoe je ze kunt verslaan.

Waarom ik het verslaan van draken zo belangrijk vind

Tijdens mijn eigen zoektocht naar werk had ik ook een paar van die draken. Ik ging thuis, aan de eettafel, achter mijn laptop op zoek naar vacatures. Had tijdens mijn vorige baan als recruiter geleerd hoe grillig het wervingsproces is. Ook al ben je goed in wat je doet, dat is geen garantie voor het krijgen van de baan. Mijn draak werd al snel heel groot. Ik was er erg goed in om allerlei redenen te bedenken om mezelf af te wijzen. Totdat iemand anders mijn draak zag. Poef – het beest was verdwenen. Vanaf toen kon ik stappen zetten die ik eerder te eng vond – en dus niet zette. Er gebeurde iets. En daarna weer iets anders. En weer iets anders.

Achteraf vond ik het meest enge aan die ervaring dat ik me niet bewust was van mijn draak. En ik weet zeker dat er nog veel meer werkzoekenden zijn met onterechte overtuigingen van wat ze allemaal NIET kunnen. Overtuigingen die je kans op werk verkleinen omdat je in belemmeringen denkt, in plaats van in kansen. Ik hoop dan ook echt dat jij als lezer van deze blog jezelf bewust wordt van je draken, ze in de bek kijkt en een kopje kleiner maakt!

Draken in jouw zoektocht naar werk

Je wilt (natuurlijk!) heel graag weer aan het werk. Meedoen. Mopperen op je collega’s maar ook plezier maken met elkaar. Klagen over de werkdruk en de files maar ook blij zijn dat je dat kunt doen. Betaald worden voor het doen wat je goed kunt: je werk.

En dus ben je – ondanks je draken – heel hard bezig met het zoeken naar werk. Je verzamelt vacatures. Past je cv aan. Bekijkt alle updates uit je LinkedIn netwerk. Schrijft een sollicitatiebrief. Wacht op een reactie op die andere sollicitatiebrief.

Toch levert het je allemaal niks op. Helemaal niks. Geloof me. Dat betaalde werk, je nieuwe werkplek, weer meedoen – met deze aanpak komt het geen stap dichterbij.

En dat is logisch. Want hoe kán het ook dichterbij komen als je jezelf al afwijst voordat de werkgever waar je solliciteert dat heeft gedaan? Als je alleen maar praat met andere werkzoekenden die ook hun eigen grootste vijand zijn? Als je alleen die online updates en nieuwsberichten voorbij ziet komen die je onterechte overtuigingen bevestigen?

Draken zijn meesters in onzichtbaarheid … Ze verstoppen zich in woorden, zinnen en gedachtes. Ze zijn de ene dag groter dan de andere. Ze vertellen je wat je wilt horen. Heel langzaam sluipen ze in je hoofd.

Onterechte overtuigingen over wat je allemaal niet kunt – draken – zorgen ervoor dat je denkt in beperkingen. Door je draken te verslaan kun je veel meer in kansen denken!

Zó kun je je draak temmen:

1. Kijk je draak in de bek

2. Denk in kansen

3. Ga samen de strijd aan

1. Kijk je draak in de bek

Pak pen en papier (of een laptop). Zoek een plek waar je goed kunt nadenken. Er kan rumoer zijn als dat je niet stoort, er kunnen bekenden zijn of juist onbekenden, het kan een nieuwe plek zijn of vertrouwd. Belangrijk is dat je je op je gemak voelt en dat je je goed kunt concentreren op je eigen gedachten.

Stap 1. Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk met ja of nee:

1. Heb je ooit jezelf afgewezen voor een baan? (heb je besloten om niet te solliciteren omdat je: niet voldeed aan één van de gevraagde eisen / jezelf te oud vond om te solliciteren / de reactiedatum al voorbij was …)

2. Heb je ooit tegen jezelf gezegd dat netwerken niet iets voor jou is?

3. Heb je ooit tegen jezelf gezegd dat je eerst … moet doen voordat je echt aan de slag kunt gaan met het zoeken naar werk? (… uitvinden wat je echt wilt, shit uit het verleden opruimen, je huis verbouwen, bijkomen van je ontslag, wachten tot je de goede vacature vindt, wachten tot je een kans krijgt van een werkgever, iemand in je familie / vriendenkring helpen om een moeilijke situatie op te lossen, een studie volgen)

Stap 2. Schrijf nu elke vraag waar je ‘ja’ op hebt geantwoord op in de vorm van een uitspraak: “Ik heb ooit … . “ Je kunt de zin natuurlijk aanpassen zodat die beter bij jou past en/of taalkundig beter klopt.

Stap 3. Neem even de tijd om deze uitspraken op je in te laten werken.

Stap 4. Schrijf voor elke uitspraak op hoe dit je in je zoektocht naar werk heeft belemmerd.

2. Denk in kansen

Nu is het tijd voor het creëren van kansen en actie! Je kunt van alles doen. Als.Je.Het.Maar.Doet. Bijvoorbeeld:

-> Anti-afwijzing: Zoek een vacature waar je ongeveer 80% bij past en solliciteer op de baan. Werkgevers zoeken altijd het bekende schaap met 5 poten. Iedereen weet dat dit niet bestaat. Dus, in je cv en je brief overtuig je de lezer ervan dat je een ge-wel-dig schaap met 4 poten bent.

-> Ontdek je netwerktalent: Bezoek eens een Walk&Talk bijeenkomst – dé koffiepauze voor iedereen die (ander) werk zoekt. Deelname, koffie en thee zijn gratis en dikke kans dat je makkelijk nieuwe mensen ontmoet.

-> Kijk wat wel kan: Natuurlijk, er zijn situaties die echt alle aandacht van je vragen en die je dus niet kunt combineren met het zoeken naar werk. Maar voor heel veel andere situaties geldt dat er altijd wel iets is dat je nu kunt doen voor je zoektocht naar werk. Maak eens een lijstje met mogelijke acties. Plan dan een paar uur per week in om daar mee aan de slag te gaan. Begin met kleine acties en breid dat langzaam uit. Tip: Is het echte zoeken naar werk nu nog een te grote stap? Plan de komende 4 weken dan acties waar je ‘gewoon’ blij van wordt en die je blik op de wereld (weer) vergroten. De natuur in, een stad bezoeken, meer tijd aan je hobby besteden, nieuwe mensen ontmoeten, een nieuw tijdschrift lezen, op Youtube verdwalen… Na 4 weken voeg je steeds meer werk-zoek acties toe aan je weekplanning.

3. Ga samen de strijd aan

Draken verslaan is een on-going uitdaging die steeds weer andere oplossingen vraagt. Het is dus slim om je krachten te bundelen. Dat kun je doen met mensen die je al kent, zoals vrienden, familie en oud-collega’s. Maar denk ook eens aan de mensen die je nog niet kent, zoals andere werkzoekenden. Zij zullen je strijd tegen de draken herkennen en wie weet kun je elkaar helpen met je ervaring, kennis en kunde.