Als je NU geen werk kunt vinden…

Als werkzoekende kom je in een pittige situatie terecht. Zo ontdek je al snel dat er ontzettend veel is veranderd. Er is de komst van sociale media en internet. Er is de dynamische arbeidsmarkt. Werk verdwijnt. Nieuw werk verschijnt. Werkgevers kunnen niet voldoende medewerkers vinden – de arbeidsmarkt is krap. Volkomen onterecht hoor ik mensen zeggen: als je nu geen werk kunt vinden… (veelbetekenende blik).

Je. Hoeft. Het. Niet. Alleen. Te. Doen.

Tijdens de hoge werkloosheid van een paar jaar geleden zijn werkzoekenden elkaar gaan helpen. Activiteiten werden georganiseerd, buddy systemen opgezet, online support groepen opgericht. Wat een goede ontwikkeling. Elke zoektocht is tenslotte anders. Jouw tip kan een ander helpen – en andersom. Hoe fijn is het om regelmatig gelijkgestemden te kunnen ontmoeten. En te weten dat je het zoeken naar werk niet alleen hoeft te doen. De ene keer om het succes van een sollicitatiegesprek te vieren, de andere keer om je frustraties over een afwijzing te delen. Dat gun je toch iedereen die op zoek is naar (ander) werk?

Leren van elkaar – hulp EN praktijkervaring

Het is een intensief proces, leren. Dat geldt net zo goed voor het leren zoeken naar werk. Vallen en opstaan, ontdekken en doen. Samen leer je sneller en beter. Er is vast wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het hoe en waarom. Ik houd het hier bij mijn eigen overtuiging, die ik baseer op wat ik zie in de praktijk. Meekijken, aanmoedigen, uitleggen, samen bedenken en doen. Verrast zijn over wat je al hebt geleerd. Tot de conclusie komen dat je het al aardig in de vingers hebt, dat zoeken naar werk.

Een beetje extra hulp

Voor wie het zoeken naar werk erg lang geleden is, voor wie het prettig vindt om op een rustige manier uitleg te krijgen over een onderwerp, voor wie de taal een uitdaging is, voor wie graag voorbeelden ziet, voor wie de Nederlandse arbeidsmarkt net leert kennen – er is een beetje extra hulp beschikbaar.


Deelnemers Zoek werk bij De Bibliotheek Den Haag. Foto: Emmy de Graaf

Zoek werk is een online sollicitatietraining waarin de belangrijkste onderwerpen over het zoeken naar werk in korte video’s worden uitgelegd. We moedigen je aan om nieuwe dingen te doen, om hulp te vragen aan mensen die je kent, om ook te solliciteren als er geen vacature is, om andere werkzoekenden te ontmoeten en te leren van elkaar…

Help jij mee?

Zoek werk is op veel manieren in te zetten in de praktijk. Met 1 op 1 coaching, in een buurthuis, als onderdeel van een training of workshop, stand-alone in de wachtruimte van het gemeentehuis….

Hoe je Zoek werk ook inzet, de belangrijkste factor is de hulp rondom het volgen van de training. Van andere werkzoekenden, van een coach, van een uitkeringsverstrekker, van een welzijnsmedewerker – en ook van jou? Samen staan we sterk!

Over Zoek werk: deze interactieve sollicitatietraining (blended) leert deelnemers op A1 taalniveau hoe ze zo zelfstandig mogelijk werk kunnen blijven zoeken.

Geschikt voor inburgeraars, maar ook voor oudere werkzoekenden die (opnieuw) moeten leren solliciteren.

Meer informatie: Stel je vragen aan Bastiaan (06 – 415 28 738).