De Nederlandsche Bank verwacht dat, door de coronacrisis, volgend jaar 700.000 mensen in Nederland zonder werk zitten. Ze verwachten dat de economische val door het virus veel dieper wordt dan tot nu toe was voorspeld.

Er breekt een nieuwe fase van de coronacrisis aan. Waar ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en nog heel veel ander zorgpersoneel in de eerste fase van deze crisis hard nodig waren, kunnen wij nu samen de mouwen opstropen. Want het verliezen van je baan heeft grote gevolgen. Je wereld wordt kleiner, je financiële onzekerheid neemt snel toe. Hoe je in deze, bizar snel veranderde, arbeidsmarkt weer werk kunt vinden zul je zelf moeten ontdekken. Er is immers geen standaard aanpak die voor iedereen werkt. Zeker als het de eerste keer is dat je moet solliciteren, of als dat lang geleden is, kun je daar wel wat hulp bij gebruiken.

Hoe kan jouw bibliotheek helpen?

Ontmoeting en debat is één van de taken van de bibliotheek. Walk&Talk in de bieb heeft precies dat als belangrijkste doel: het is een neutrale ontmoetingsplek voor iedereen die (ander) werk zoekt. Elke maand zijn deelnemers op een vaste dag, tijd en locatie van harte welkom om hun praktijkervaring met elkaar te delen, elkaar aan te moedigen om nieuwe kennis en vaardigheden over het zoeken naar werk te leren en – misschien wel de belangrijkste ontdekking van allemaal – dat ze niet de enige zijn die het zo lastig vindt om op zoek te zijn naar werk.

Ism de Koninklijke Bibliotheek nodigen we je dan ook van harte uit om mee te doen met de Walk&Talk Startsessie (online) op dinsdag 15 september 2020, van 13 – 15 uur.

We leggen uit hoe je op jouw locatie kunt starten met Walk&Talk in de bieb*, hoe je fysieke ontmoetingen met online sessies kunt combineren en welke onderwerpen goed passen bij je eerste 3 bijeenkomsten. Daarnaast kom je in een break out room opdracht (in een kleine groep) alles te weten over de praktijk van collega begeleiders die al ervaring hebben met het concept. En … je krijgt meteen toegang tot onze e-learning met alle informatie over Walk&Talk in de bieb én andere activiteiten die je voor werkzoekenden kunt organiseren. Je kunt dus meteen aan de slag!

* De Koninklijke Bibliotheek financiert in zijn geheel de kosten om het concept te (blijven) gebruiken, inclusief alle bijbehorende materialen en onze begeleiding.

Wat heb je als bibliotheek aan Walk&Talk in de bieb?

De ambities van bibliotheken zijn groter dan ooit. Tegelijkertijd hangen er donkere wolken van bezuinigingen in de lucht.

Dit zijn een paar voordelen van Walk&Talk in de bieb:

  • Werkzoekenden (her)ontdekken hun bibliotheek; je bereikt een hele nieuwe doelgroep voor al je activiteiten (Informatiepunt Digitale Overheid, digitaal- en taalhuizen).
  • Je lokale netwerk ziet een hele nieuwe kant van je organisatie; je organiseert een activiteit die relevant is voor de arbeidsmarkt.
  • Over je lokale netwerk gesproken – dit wordt met Walk&Talk in de bieb snel groter; het is bijvoorbeeld makkelijker om werkgevers te bereiken.
  • Juist vanwege het persoonlijke karakter van de bijeenkomsten ontstaat er een grote binding van de deelnemers met hun bibliotheek; je krijgt er nieuwe ambassadeurs bij.
  • Vrijwilligerswerk is één van de manieren om je kans op werk te vergroten; het wordt makkelijker om deze openstaande vacatures in te vullen waardoor je sneller de ambities vanuit je bibliotheek waar kunt maken.
  • Je bent van (financiële) waarde voor de afdeling sociale zaken van je gemeente; elke werkzoekende die geen aanspraak (meer) maakt op een bijstandsuitkering zorgt immers voor een zeer welkome besparing op de gemeentelijke budgetten.

Let’s go!

Walk&Talk in de bieb heeft zich de afgelopen 7 jaar ruimschoots bewezen met ruim 90 locaties en duizenden deelnemers per jaar.

Met onze support én die van veel Walk&Talk collega’s kunnen medewerkers eenvoudig en snel starten met het opzetten van hun eigen locatie.

Doe je mee? Vul hier je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Heb je vragen? We horen graag van je: bastiaan@levendesollicitatiegids.nl.